آرماتوربندی دیوار حائل

آرماتوربندی دیوار حائل

منظور از آرماتوربندی دیوار حائل نحوۀ میلگرد گذاری در دیوار حائل است. باید توجه شود که هدف از آرماتور بندی و کارگذاری میلگردها، افزایش مقاومت و تقویت دیوار حائل است؛ بنابراین باید با توجه به آخرین استانداردهای موجود این کار انجام شود. دیوارهای حائل در واقع یک سد مقاومتی در برابر خاک هستند تا آن را کنترل نمایند از این نوع دیوارها در فرودگاه‌ها، ریل‌های قطار، جاده‌ها، ساختمان‌ها و غیره استفاده می‌شود تا در سطوح شیب دار از ریزش و ورود خاک جلوگیری شود. از این موضوع می‌توان نتیجه گرفت که میزان دیوار حائل در مکان‌های مختلف متفاوت بوده؛ بنابراین آرماتور بندی آن نیز متفاوت خواهد بود.

نحوه میلگرد گذاری در آرماتوربندی دیوار حائل

در میلگرد گذاری ، آرماتوربندی دیوار حائل قبل از هرچیزی باید به کیفیت میلگردها توجه فرمایید، زیرا این میلگردها وظیفه دارند تا مقاومت دیوار حائل را در برابر نیروهای جانبی تقویت نمایند؛ بنابراین این میلگردها باید دارای کیفیت بسیار بالایی باشند.
بعد از تهیه میلگردها با توجه به نقشه‌های اجرایی، باید میلگردها را براساس اطلاعات همین نقشه‌ها در ابعاد مورد نیاز برش دهیم. یک برش اصولی سبب ایجاد لبه‌های تیز یا فرورفته نمی‌‌شود؛ بنابراین باید برش میلگردها بادقت و وسواس انجام شود. گاهی میلگردها برای نصب به خم کاری نیز نیاز پیدا می‌کنند که در این صورت باید از دستگاه‌های مخصوص خم کاری استفاده شود.
بعد از آماده سازی میلگردها برای آرماتوربندی دیوار حائل، نوبت به اجرا و نصب آن‌ها می‌رسد. در این مرحله میلگردها توسط یک تکنسین حرفه‌ای در محل مناسب خود قرار داده شده و به کمک جوش سرد یا گرم و نصب وصله به یکدیگر متصل می‌شوند و برای پایان کار بتن ریزی انجام می‌شود.

نحوه میلگرد گذاری در آرماتوربندی دیوار حائل

نحوه اجرای دیوار حائل بتنی

همانطور که گفتیم دیوارهای حائل بتنی سازه‌های مهمی هستند که برای حمایت از خاک و جلوگیری از فرو رفتگی و رانش زمین در مناطق شیب‌دار یا برای تعریف مرزهای ملکی و حفاظتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نحوه اجرای صحیح آن‌ها شامل مراحل اساسی زیر است:
طراحی و برنامه‌ریزی
– انجام مطالعات خاک و زمین‌شناسی برای تعیین نوع خاک و شرایط زیرزمینی
– طراحی دقیق دیوار حائل با توجه به ارتفاع، طول، بار مورد انتظار و شرایط آب و هوایی
– دریافت مجوزهای لازم از مقامات محلی

آماده‌سازی زمین
– پاک‌سازی ناحیه سایت از هرگونه پوشش گیاهی، سنگ و زباله
– حفاری و آماده‌سازی بستر برای قرار گیری فونداسیون دیوار
– اطمینان از تخلیه‌ی مناسب آب برای جلوگیری از تجمع آب پشت دیوار
ساخت فونداسیون
– ساخت فونداسیون محکم بتنی به عنوان پایه‌ای برای دیوار حائل
– مسلح‌سازی فونداسیون با میلگرد برای افزایش استحکام و دوام
ساخت دیوار
– اجرای قالب‌بندی برای دیوارها با توجه به ابعاد و شکل طراحی‌شده
– نصب میلگردها برای مسلح‌سازی بتن به منظور مقاومت در برابر فشارهای جانبی خاک
– ریختن بتن در قالب‌ها و اطمینان از پر شدن کامل قالب‌ها و عدم وجود حفره
– استفاده از ویبراتور بتن برای کمک به حذف حباب‌های هوا و متراکم‌سازی بتن
عمل‌آوری بتن
– اطمینان از کافی بودن دوره عمل‌آوری بتن؛ حداقل 7 تا 14 روز، بسته به شرایط آب و هوایی
– پوشاندن بتن با پلاستیک یا استفاده از مواد شیمیایی عمل‌آوری برای جلوگیری از تبخیر زودهنگام آب
تکمیل و نظارت
– برداشت قالب‌بندی‌ها پس از اتمام دوره عمل‌آوری
– اجرای سیستم‌های زهکشی در صورت نیاز برای مدیریت آب‌های سطحی و فشار آب زیرزمینی
– بازرسی‌ها و آزمایش‌های نهایی برای اطمینان از ساختار مناسب و استحکام دیوار حائل
آرماتوربندی دیوار حائل و ساخت آن باید بر اساس استانداردهای مهندسی و توسط متخصصین مجرب طراحی و ساخته شوند تا از ایمنی و دوام طولانی مدت آن‌ها اطمینان حاصل شود.

نحوه اجرای دیوار حائل سنگی

دیوارهای حائل سنگی نیز یک روش طبیعی و در عین حال زیبا برای حمایت از خاک و مدیریت فضای شیب‌دار هستند. اجرای مؤثر این نوع دیوارها شامل مراحل ذیل می‌شود:

طراحی و برنامه‌ریزی
– تعیین موقعیت ارتفاع و طول دیوار مطابق با نیازهای پروژه و شرایط زمین
– انجام مطالعات خاک برای تعیین نوع خاک و تعیین پایه‌ای مناسب برای ساخت
– طراحی دیوار با توجه به نوع سنگ، زاویه شیب و روش اجرای دیوار

آماده‌سازی زمین
– حذف هرگونه پوشش گیاهی، خاک اضافی یا زباله از محل ساخت دیوار
– حفاری برای ایجاد یک بستر محکم و صاف، معمولاً با عمق کافی برای قرار دادن لایه اول سنگ در زیر سطح خاک زمستانی

ساخت پایه
– ایجاد یک بستر محکم با استفاده از شن یا سنگ خرد شده برای تضمین تخلیه مناسب و پایداری دیوار
– فشردن بستر به شکلی که یک سطح محکم و هموار فراهم شود.
اجرای دیوار
– قرار دادن سنگ‌های بزرگ و محکم به عنوان سطح اول. این لایه باید به خوبی مستقر شده و فشرده باشد.
– استفاده از سنگ‌ها با اشکال و ابعاد مختلف برای پر کردن لایه‌های بعدی. سنگ‌ها باید به گونه‌ای چیده شوند که حداقل فضای خالی بین آن‌ها وجود داشته باشد.
– مرتب کردن سنگ‌ها به صورتی که شیب آن‌ها به سمت داخل دیوار باشد، برای تقویت پایداری تحت فشار خاک.
تأمین زهکشی
– نصب یک سیستم زهکشی پشت دیوار برای جلوگیری از تجمع آب و فشار آن بر دیوار. این می‌تواند شامل نصب لوله‌های زهکشی و استفاده از مواد زهکشی مانند شن باشد.
تکمیل و پایان کار
– پوشاندن فضای پشت دیوار با خاک و مرتب سازی محیط اطراف.
– در صورت نیاز کاشت گیاهان یا استفاده از سایر عناصر لنداسکیپ برای ایجاد زیبایی و تحکیم سطح خاک پشت دیوار.

مراحل آرماتوربندی دیوار حائل

آرماتوربندی دیوار حائل را می‌توان به نه مرحله تقسیم کرد که در ادامه این مراحل را باهم بررسی خواهیم کرد:

مراحل آرماتوربندی دیوار حائل

تهیه مصالح و میلگرد مورد نیاز
برای آرماتوربندی دیوار حائل در همان ابتدای کار باید میلگرد مورد نیاز برای ساخت دیوارحائل براورد شده و خریداری شود. این میلگردها بعد از خریداری باید در قسمتی از کارگاه که شرایط مناسبی دارد، نگهداری شود.
آماده سازی میلگردها
برای شروع کار آرماتوربندی دیوار حائل  باید میلگردها آماده سازی شوند. این آماده سازی از طریق برش دادن و خم کرد آن‌‌ها انجام می‌شود. دقت کنید که اندازۀ طول میلگردها و خمکاری آن‌ها باید براساس نقشه اجرایی دیوار حائل که توسط مهندسین تهیه شده است، انجام شود.
جایگذاری میلگردها
بعد از آماده سازی میلگردها برای آرماتوربندی دیوار حائل، نوبت به جایگذاری آن‌ها می‌رسد. برای این کار ابتدا میلگردهایی که به سختی در جای خود قرارمی‌گیرند را جاسازی می‌کنند. کنج‌ها و اطراف ستون‌های دیوار حائل جزء مکان‌هایی هستند که میلگردها به سختی جاسازی می‌شوند.
قرار دادن میلگردهای افقی و عمودی
در آرماتوربندی دیوار حائل، آرماتورها از میلگردهای افقی و عمودی تشکیل شده‌اند که میلگردهای عمودی باید ابتدا کار گذاشته شوند تا میلگردهای افقی را بتوان برروی آن‌ها نصب کرد.
در هر نقطه‌ای که میلگردهای افقی تمام می‌شوند، باید از میلگرد دیگری در ادامه استفاده شود. این میلگرد با میلگرد قبلی باید مقداری همپوشانی داشته باشد تا اصول ایمنی در ساخت دیوار رعایت شود.
بستن میلگردها و جوش دادن آن ها
در نهایت در این مرحله از آرماتوربندی دیوار حائل، میلگردها را باید در محل‌های دقیقی به یکدیگر بسته تا یک دیوار کلاف مانند به وجود آید. در آخر هم تمام اتصالات میلگردهای افقی و عمودی به یکدیگر جوش داده می شوند تا اتصالات محکم شوند.

نحوه اجرای دیوار حائل از آرماتوربندی تا بتن ریزی

اجرای دیوار حائل را می‌توان شامل چهار مرحله دانست که در هرکدام از این مراحل باید اقداماتی خاص انجام شود. این چهار مرحله را در ادامه توضیح خواهیم داد:
مرحلۀ اول بررسی پروژه
برای آن که بتوان یک دیوار حائل ایمن و مناسب طرح ریزی کرد باید نیازها و احتیاجات پروژه را بادقت بررسی کرده و سپس نقشه اجرایی مناسبی را برای آن تهیه کرد. در این مرحله باید مواردی مانند مقاومت خاک، نفوذ آب، میزان مقاومت خاک و سازه در برابر زلزله و غیره مورد توجه قرار بگیرد.
مرحلۀ دوم شامل طراحی اصولی دیوار است
پس از بررسی دقیق می‌توان طراحی دیوار حائل را انجام داد. برای این کار گاهی از نرم افزارهای مهندسی مخصوصی استفاده می‌شود که می‌تواند سبب طرح ریزی دقیق‌تری شود. نرم افزارهای مهندسی سه بعدی و محاسبات سازه از جمله نرم افزارهای کاربردی در این زمینه هستند.
مرحلۀ سوم با تهیۀ مصالح مورد نیاز تکمیل می شود
برای یک دیوار حائل باید با توجه به نوع دیوار، مصالح مورد نیاز خریداری شود. میلگرد، سیمان، شن و ماسه، سنگ و غیره از جمله مصالحی هستند که برای ساخت این انواع مختلف این سازه مورد نیاز است. در این مرحله بعد از خرید مصالح باید آن‌ها آماده سازی شوند. خمکاری میلگردها یکی از روش‌های آماده سازی میلگردها برای آرماتوربندی دیوار  به حساب می‌آید.
مرحلۀ چهارم شامل به کارگیری مصالح و بتن ریزی است
در این مرحله مصالح باید باتوجه به نقشۀ اجرایی دیوار حائل در محل‌های مناسبی به کار گرفته شده و در محل خود به کمک جوشکاری محکم شوند. در آخر نوبت به بتن ریزی می‎رسد که باید باتوجه به مقاومت خاک منطقه انجام شود.

 

نکات اجرایی  آرماتوربندی دیوار حائل

نکات اجرایی دیوار حائل را می‌توان در قالب دسته بندی زیر توضیح داد:
آماده سازی بستر شالوده
خاک بستر دیوار حائل باید کاملاً متراکم شده باشد تا برای بتن ریزی آماده گردد. تمیز بودن و عاری از هوازدگی بودن خاک بستر نیز برای چسبندگی سیمان با سنگ‌های بستر اهمیت دارد.
رعایت استاندارهای مصالح بتنی
مصالح بتنی شامل سیمان، شن و ماسه و دیگر مواد افزودنی است که تمام آن‌ها باید باتوجه به استاندارها و آیین نامه‌های تعیین شده باشند. همچنین اگر دیوار حائل نقش یک سیل بند را دارد، باید ضوابط مربوط به سازه‌های آبی نیز در ساخت آن در نظر گرفته شود.
قابلیت اجرا طرح
باید ابعاد دیوار با دقت تعیین شود تا بتوان آرماتوربندی دیوار حائل و بتن ریزی مناسبی را برای آن انجام داد. ضخامت شالوده و ضخامت دیوار نیز باید باتوجه به ابعاد آن تعیین شود تا ایمنی لازم را داشته باشد.
درزهای اجرایی
برای جلوگیری از ترک‌های ناخواسته بر روی دیوار، باید دزهای افقی و عمودی به طور دستی برروی دیوار ایجاد شود تا دیوار را به ابعاد کوچک‌تری تقسیم کند. محل دقیق قرارگیری این درزها باید در نقشۀ اجرایی مشخص شود تا در صورت نیاز بتوان مکان دقیق این درزها را مشخص کرد.
پشته ریزی
هنگام آرماتوربندی دیوار حائل شن و ماسه با تراکم مناسب بهترین گزینه برای پشته ریزی هستند، زیرا سرعت زهکشی آن‌ها بسیار بالا است و به هیچ عنوان دچار یخ زدگی نمی‌شوند.
برای پشته ریزی باید تراکم مناسبی از مصالح انتخاب شود تا کارایی مطلوبی داشته باشند. به جز تراکم، وزن مصالح مورد استفاده نیز اهمیت دارد، زیرا این وزن باید با استانداردهای موجود هماهنگی داشته باشد.
زهکشی مناسب
در زمان آرماتوربندی دیوار حائل  ، دیوارهای حائل به خصوص آن‌‌هایی که نقش سیل بند نیز دارند، باید زهکشی بسیار مناسبی داشته باشند، در غیر این صورت بعد از مدتی دچار مشکل شده و تخریب می‌شود.

 

نکات اجرایی  آرماتوربندی دیوار حائل

طراحی لرزه ای آرماتوربندی دیوار حائل

دیوار حائل با توجه به موقعیت حساسش باید در برابر تمام لرزه‌ها و فشارهای استاتیکی مقاوم باشد؛ بنابراین قبل از ساخت باید تحقیقات کاملی دربارۀ فشارهای دینامیکی و استاتیکی منطقه انجام شود و براساس آن‌‌ها نقشۀ اجرایی دیوار حائل تنظیم گردد.

هزینه طراحی و آرماتوربندی دیوار حائل

دیوارهای حائل با توجه به محل مورد استفاده از آن‌ها، انواع گوناگونی دارند؛ بنابراین هزینه احداث آن‌ها نیز باهم متفاوت است. همچنین مقدارمصالح مورد نیاز برای دیوارهای حائل مختلف، متفاوت است که این موضوع نیز می‌تواند برروی هزینه طراحی و احداث یک دیوار حائل تأثیرگذار باشد.

نقشه اجرایی و آرماتوربندی دیوار حائل

برای اجرای آرماتوربندی دیوار حائل نقشه‌های دیوار حائل باید با توجه به ویژگی‌های زمین و خاک محل احداث طرح ریزی شود؛ بنابراین برای آن بتوانید یک نقشۀ اجرایی مناسب برای دیوار حائل داشته باشید، بهتر است از مهندسین و تکنسین‌های کاربلد مشاوره گرفته تا یک نقشۀ دیوار حائل استاندارد داشته باشید.

چگونه می توانم به شما کمک کنم؟
پیمایش به بالا