پیش از اینکه در مورد اصول و روش کار قالببندی منهول فاضلاب صحبت کنیم باید بدانیم که این قالبها چه ویژگیهایی دارند. قالب منهول در واقع به قالبهایی اطلاق میشود که ظاهری گرد و توخالی دارند که جزو محصولات پیشساخته و ویژهای هستند که برای ساخت آبراههای بتنی در ورودی آب و فاضلاب و موارد مشابه استفاده میشوند. قالب منهول علاوه بر ابعاد استاندارد، میتواند در اندازههای متنوع و بهصورت سفارشی نیز تولید شود.
این منهولها در جمعآوری و انتقال فاضلاب به سیستم فاضلاب شهری کاربرد دارند و نقش مهمی در هدایت فاضلاب ایفا میکنند. برای تولید منهول بتنی باکیفیت و استاندارد، از قالبهای فلزی مخصوص استفاده میشود که به طور خاص برای تولید منهولهای بتنی با شکل دایرهای و گرد طراحی شدهاند.
انواع قالببندی منهول فاضلاب
منهولهای فاضلاب بر اساس مواد اولیه به پنج نوع اصلی بتنی، آجری، پلیاتیلن، و منهول کامپوزیتی تقسیم میشوند که در ادامه مطلب بیشتر با آنها آشنا میشویم:
منهول بتنی
منهول بتنی یکی از پرکاربردترین انواع این سازههای پیشساخته در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر محسوب میشود. این منهولها با استفاده از قالبهای مخصوص به دو شکل منهول بتنی پیشساخته و منهول بتنی درجا تولید میشوند. در ایران، منهولهای بتنی درجا به دلیل کاربرد وسیعشان بهویژه در پروژههای فاضلابی بسیار مورداستفاده قرار میگیرند.
منهول آجری یا سنتی
منهولهای آجری در کشورهای توسعهیافته کمتر به کار گرفته میشود. این نوع منهول از جنس آجر، سیمان، و بتن بوده و بیشتر در سیستمهای مخابراتی کاربرد دارند. هزینه بالای حمل و نقل، نصب و راهاندازی پیچیده، آسیبپذیری در برابر مواد شیمیایی، و عدم مقاومت کافی در برابر ضربهها از دلایلی است که استفاده از این نوع منهولها کاهشیافته است.
منهول پلیاتیلن
این مدل منهول فاضلاب یک پیشرفت قابلتوجه در صنعت ساخت قالبهای خاص به شمار میرود. منهولهای پلیاتیلن با ویژگیهای منحصر به فرد خود، از جمله آببندی کامل شبکه و جلوگیری از نفوذ آب و فاضلاب، جایگاه ویژهای پیدا کردهاند. این محصولات مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته و بهراحتی قابلتعمیر هستند.
منهول کامپوزیتی
منهول کامپوزیت از ترکیب پلیاستر و ماسه تولید میشود. در این نوع منهول، لولهها و ورقها با استفاده از چسب به یکدیگر متصل میشوند که ممکن است باعث بروز مشکلاتی در آببندی کامل شود. هزینه تولید منهولهای کامپوزیتی به دلیل نیاز به مواد و فرایندهای خاص، بالاتر از هزینه تولید منهولهای پلیاتیلن است. علاوه بر آن هزینههای حمل و نقل این نوع منهولها بیشتر خواهد بود.
نحوه اجرای قالببندی منهول فاضلاب
برای نصب و راهاندازی قالببندی منهول فاضلاب، لازم است که ببر روی سطحی محکم و پایدار قرار گیرد. ابتدا باید گودبرداری انجام شده تا کف آمادهسازی شود که در این مرحله، باید سنگهای بزرگ و قلوهسنگها را برداشته و سطحی هموار و تراز ایجاد کنیم. سپس، برای ایجاد کف مقاوم، از بتن استفاده میشود که میتواند بهصورت پیشساخته یا در محل تهیه شود. ساخت کف مقاوم از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه از نشست خاک زیر منهول در اثر نیرو و فشارهای وارده جلوگیری میکند. اگر در زمان گودبرداری آب زیرسطحی زیادی وجود داشت، ابتدا باید آب را تخلیه کرد و سپس پیش از بتنریزی، از سیمان برای تثبیت کف استفاده نمود.
بر اساس استانداردها بهترین روش برای مصالح پرکننده به این صورت است:
اطراف منهول فاضلاب تا شعاع یک متر با خاک کلاس I و تراکم ۹۰٪ پر میشود. اگر شرایط فراهم نباشد، از مواد جایگزینی با تراکمپذیری بالا استفاده میکنند. در مرحله بعد خاک اطراف منهول باید بهصورت مساوی و یکنواخت ریخته شود تا از انحراف آن جلوگیری کنیم.
برای تحمل بارهای وارده، روی منهول باید از دال بتنی استفاده کرد تا نیروها به طور یکنواخت به خاکهای اطراف منتقل شوند. دریچه منهول نیز بر روی دال بتنی نصب میشود تا نیروها به طور مستقیم بر روی منهول تأثیر نگذارند.
نکات قالببندی منهول
برای دستیابی به سطحی صاف و یکدست در بتن سازه و حفظ استحکام آن، رعایت اصول قالببندی ضروری است. این اصول شامل مواردی همچون تمیزکردن قالب، روغنکاری قالب، استفاده از اسپیسرها، استفاده از دوربین ترازیاب، نصب پایههای اطمینان بهصورت اصولی، زمانبندی مناسب برای دکفراژ (جمعآوری پایههای اطمینان)، رعایت ترتیب قالببرداری میشود. توجه داشته باشید که با رعایت این نکات، کیفیت و استحکام سازه بهبود مییابد.
مراحل قالببندی منهول فاضلاب
مراحل اجرایی پروژه قالببندی منهول فاضلاب شامل اقدامات زیر میشود:
– بررسی نقشهها و تطبیق آنها با شرایط محلی پروژه و انجام عملیات نقشهبرداری
– تدوین برنامه زمانبندی
– ارسال برنامه برای کارفرما و کسب تأییدیه
– دریافت مجوزهای موردنیاز در صورت لزوم
– اجرای نقشهبرداری دقیق و علامتگذاری مسیر
– برش آسفالت یا برداشتن لایه سطحی زمین
– انجام حفاری به روشهای مختلف (نقبی، ترانشه، مکانیزه) تا رسیدن به کد ارتفاعی تعیین شده در نقشههای تأیید شده
– آمادهسازی زیر لولهگذاری (با استفاده از شن و مگر)
– بررسی و تنظیم کد ارتفاعی زیر لوله توسط نقشهبردار
– نصب لولهها، بررسی کد سطح لوله، تطبیق راستای لولهگذاری و اتصالات، و انجام تست روان آب
– ساخت منهولها و اجرای تمامی خروجیهای شبکه
– پر کردن محل حفاری طبق مشخصات فنی نقشههای اجرایی (با شفتهآهک، شفته سیمان، و بتن)
– ترمیم محلهای حفاریشده (از جمله لکهگیری آسفالت، موزاییک و…)
– اجرای تستهای توافق شده در قرارداد و نظافت مسیر
– نگهداری پروژه در دوره تضمین
– تحویل شبکه فاضلاب به کارفرما
سفارش قالببندی منهول فاضلاب در تهران
برای سفارش و تولید قالبهای خاص و انواع قالب بندی در قالببندی منهول فاضلاب ، ارائه نقشه سازه با جزئیات دقیق ضروری است. در مرحله اول، باید نقشه و ابعاد بتن پیشساخته را ارسال کنید تا واحد فنی بتواند با توجه به وزن قالب، قیمت تقریبی را محاسبه کند. پیشفاکتور قالبهای خاص معمولاً با در نظر گرفتن ۷ تا ۱۰ درصد تلورانس صادر میشود. برای سفارش قالبهای سفارشی، با بخش فروش وب سایتهای معتبر تماس بگیرید تا کارشناسان در این زمینه شما را راهنمایی کنند.
سفارش قالببندی منهول فاضلاب در ترکیه
در هر کجای دنیا قالبهای منهول به دلیل اینکه در دسته قالبهای خاص قرار گرفته و اغلب بر اساس ابعاد سفارشی مشتری تولید میشوند، نیازمند فرایند سفارشگیری و تولید هستند؛ بنابراین، اگر قصد سفارش قالب منهول بتنی را دارید، باید مراحل زیر را طی کنید:
1. ارائه نقشه قالب منهول
2. تأیید نقشه توسط مهندسان اجرایی
3. محاسبه وزن و هزینه تولید قالب و صدور پیشفاکتور
4. آغاز تولید قالب و صدور فاکتور نهایی
قیمت قالببندی منهول فاضلاب
قیمت قالبهای منهول برای قالببندی منهول فاضلاب به میزان ورق فولادی استفادهشده در ساختار آنها بستگی دارد که جزء اصلی قالب را تشکیل میدهد. قیمت این قالبها به طور مستقیم با قیمت قالبهای فلزی مرتبط است و بر اساس وزن آن تعیین میشود. عوامل مختلفی مانند زمان تولید، مواد اولیه، کیفیت نهایی، و نوع سفارشیسازی قالب و در ابعاد و اندازه دلخواه، بر تعیین قیمت قالب منهول تأثیرگذارند.